Når livet kaster udfordringer din vej

 


Når livet kaster udfordringer din vej

Ville det ikke være skønt, hvis livet altid viste sig fra sin pæneste side? Hvis du aldrig var syg eller træt, hvis du altid havde penge nok, hvis alle var enige med dig, hvis du og din partner var konstant nyforelskede, hvis dit arbejde altid var et happy place?

Sådan er det heldigvis også nogle gange, men en gang imellem står vi i nogle situationer, som ikke er behagelige – ja, de kan føles både grænseoverskridende og direkte ubehagelige.

Disse situationer er ofte kendetegnet ved, at vi mister kontrol eller magt. Der sker noget, som vi ikke har kontrol over. Pludselig vil din krop ikke længere samarbejde, dit arbejde har ansat en ny dårlig chef, din partner mister interessen, eller noget helt andet kan pludselig komme som en slange i paradis og ødelægge hele din idylliske verden.

Når du befinder dig i udfordrende situationer, er der typisk tre forskellige måder at agere på:

  1. Du giver op og falder i selvmedlidenhed.
  2. Du går i modstand og kæmper med næb og klør mod situationen, hvilket kan resultere i, at du bliver vred og bitter.
  3. Du observerer situationen så objektivt som muligt og søger muligheder. Du accepterer, at dine vilkår har ændret sig, og du søger efter en vej til at tage kontrollen tilbage. I denne tredje mulighed bevarer du din livsglæde og magt ved at gå i handlingsmode.

Som regel er det mulighed 1 (opgivenhed) og mulighed 2 (vrede og bitterhed), som popper op i os som det første. Hvilket er forståeligt nok – det er jo ikke rart at blive udfordret og få uønskede forandringer ind i livet.

Det er helt okay, at vi reagerer sådan som det første, men det er ikke hensigtsmæssigt at blive i den følelsesmæssige reaktion ret længe, da begge disse reaktionsmønstre er lig med kontrol- og magttab og dermed med følelsen af ikke at kunne påvirke og ændre din situation til noget mere positivt.

Lige præcis det sted er et skrækkeligt sted at være, for når du er der, så er du fuldstændig afhængig af, at andre skal ændre situationen for dig. Dit arbejde skal erstatte chefen med en bedre, din partner skal forelske sig i dig på ny, pengene skal af sig selv komme ind på din bankkonto. Først når det sker, kan du være glad igen. Men hvad hvis det ikke sker? Hvad hvis ingen kommer og redder dagen? Skal du så se frem til et liv i nedtrykt tilstand, hvor du ikke rigtig er lykkelig?

For mange er det desværre det, der sker. De kommer ikke rigtig videre efter at have oplevet nogle store forandringer, og det går ud over deres livsglæde og deres tro på sig selv – og hermed går det også ud over deres lyst til at forfølge nye muligheder for lykke.

Nu kommer der noget helt unikt viden, selve hemmeligheden bag livsglæde og magtfuldhed. Når du først mestrer denne disciplin, vil du altid kunne finde glæde i livet.

Hemmelighedens overskrift er resiliance – eller modstandsdygtighed, som det også kaldes.

Jeg ved godt, at modstandsdygtighed er et ord, som blev utrolig meget brugt i f.eks. jobannoncer for nogle år tilbage, og vi lærte alle at hade det ord, mest af alt fordi det var meget svært at finde ud af, hvad det reelt betyder, det at være modstandsdygtig. Der var nemlig mange definitioner på det, og nogle af dem var virkelig grelle. Men du skal høre, hvad det virkelig betyder i hvert fald i konteksten af mental trivsel.

Når du er modstandsdygtig, lader du ikke ydre påvirkninger (som f.eks. en dårlig chef) påvirke din mentale sundhed. Du evner at stå i svære situationer og handle i dem – du bibeholder altså din kontrol. Du har fokus på dine muligheder i situationen, og du evner at forfølge de muligheder, som leder dig til et bedre sted, og hermed beholder du din magt – det er altså dig og ikke andre, som leder dig ud af udfordringerne og hen til et sted, hvor du igen har det godt.

Hemmeligheden er, at du hurtigt får kontrol over de negative følelser, som kommer op i dig, når du finder ud af, at der ligger udfordringer foran dig. Fortæl dig selv, at det er helt ok, at denne udfordring påvirker dig, men accepter ikke, at den får lov til at ødelægge dit positive selvbillede. Ret herefter fokus hen på, hvad dine muligheder er i situationen. Husk ikke at lade dine negative tanker og følelser påvirke, hvad du ser som muligheder. Se helt nøgternt på, hvilke muligheder du har for at forbedre din situation – og vælg så den bedste af dem.

Modstandsdygtigheden ligger i, at du evner at handle til din egen og andres bedste, også selvom du ikke føler lyst til det. Måske har du mest lyst til at give op og være vred og bitter over den umulige situation, som du er blevet sat i, men du reagerer ikke på de følelser, fordi du ved, at det kræver handling fra din side at komme godt ud på den anden side af udfordringen.

Det lyder måske simpelt, og det er det også, når du har lært, hvordan du håndterer dine tanker. Men sådan er det jo – alt er let, når man kan, og svært, når man ikke ved, hvordan man skal gøre det.

En ting er helt sikkert; dine tanker kan være din største fjende og din bedste ven. Sørg for, at du har kontrol over dem. 

Livet er som en magisk eventyrrejse, hvor du skal igennem udfordringer for at nå hen til den fantastiske, vidunderlige skat. Sørg for, at du er trænet til at foretage den rejse, for skatten er virkelig værd at få fingre i.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Tankens Kraft: En milepæl er nået

Indblik i en kvindes tanker - sukkerfri 2023